Marinaleda Köyü |
Komünist Köy Marinaleda
Suç oranın ve işsizlik oranın olmadığı bu köy, ekonomik açıdan da refah. Ülkenin güneyinde yer alan Endülüs kasabası olan Marinaleda tarım kooperatifleri sayesinde refah bir hayat sürmekte. Marinaleda Köyündeki komünist sistem 1980'lere kadar dayanmakta. Marinaleda'lı köylüler "Tarlalarda kim çalışıyorsa tarla onundur." düşüncesiyle tarlaların kamulaştırılması için eylem yapmaya başlamışlar. Marinaleda Köyü'nün başında ise, öğretmenlik mesleğinden gelen ve halen devam eden belediye başkanlığı görevini sürdüren Juan Manuel Sánchez Gordillo vardı. Yaklaşık olarak 1250 hektarlık alanın kamulaştırılması için eylem yapan köylülerin polislerle mücadelesi yıllarca sürmüş, ama onlar hiç vazgeçmemişler. Tabiri caizse tok karnına çalışan bu işçiler neredeyse aldıkları günlük ücret geçimlerini sağlamaz ve barakalarda yaşamak zorunda kalırlarmış.
Köylülerin Zaferi
Marinaleda Köyü |
Marinaleda'lı köylüler uzun mücadeleri ve çabalarının sonunda başarmışlar. Endülüs Bölge Hükümeti 1991 yılında istenilen toprakları kamulaştırmış ve köylülerin kurmuş olduğu kooperatife devretmiş.
Günümüzde yaklaşık olarak 2 bin 600 nüfusa sahip Marinaleda Köyü'ndeki evlerin duvarlarının üzerinde çeşitli sloganlar yer almakta. Mesela bir duvar yazısında "Sermayeye karşı savaş" yazmakta. Belediyesinin ambleminde ise "Barışa doğru giden bir ütopya" yazmakta.
Marinaleda Köyü |
Not: Bu yazı bir siyasi görüşü desteklemek veya propagandasını yapmak için yazılmamıştır. Sadece genel kültür ve ilginç bir köy olduğu için derlediğim bilgileri siz sevgili ziyaretçilerim ile paylaşmak istedim.
İyi bloglamalar!
13 yorum: