Gıda Zehirlenmesinden Korunma Yolları |
Gıda Zehirlenmesinin Nedeni Nedir?
Gıda zehirlenmesinin nedenlerinden bahsedelim.
Besinlerin veya yiyeceklerin uygun ortam koşullarında saklanmaması gıda zehirlenmesinin önemli nedenlerinden. Özellikle yaz aylarında dikkat edilmediği takdirde hiç ummadığınız bir zamanda kendinizi hastahanenin acil bölümünde bulabilirsiniz. Açıkta bırakılmış sütler ve uygun şekilde tam olarak çözülmemiş etler, gıda zehirlenmelerinin nedenine örnek olarak verilebilir. Tükettiğimiz besinlerdeki, zararlı bakterilerin zehirlerinin besinlere bulaşması veya doğrudan tüketimi ile gıda zehirlenmesi meydana gelir. Aldığım besinleri uygun ortamda pişirilmesi, saklanması ve soğutulması gıda zehirlenmelerine karşı sizi koruyacaktır.
Nasıl Teşhis Edilir?
Gıda zehirlenmesi nasıl teşhis edilir diye soruyorsunuz. Bir besini tükettikten sonra kişi, mide bulantısı, karın ağrısı, baş ağrısı, ishal ve en önemlisi yüksek ateş gibi belirtilerle karşı karşıya kalıyorsa gıda zehirlenmesi teşhisi konulabilir. Genellikle ateşsiz, gıda zehirlenmeleri 5-6 saatin sonunda son bulmakta. Fakat ateşli gıda zehirlenmeleri daha uzun süre devam etmekte.
Gıda Zehirlenmesinden Korunma Yolları
Gıda zehirlenmesinden korunma yolları oldukça basit, sizden sağlığınızı korumanız için extra bir şey talep etmiyorum bu küçük detaylara dikkat ettiğiniz sürece gıda zehirlenmesinden korunabileceksiniz.
Gıda Zehirlenmesinden Korunma Yolları |
-Besinler; içecek ve yiyecekler tüketilmeden önce mutlaka eller yıkanmalıdır.
-Tüketildikten sonra kalan besinler ağzı açık olarak bekletilmemelidir.
-Yemekten arta kalan besinler dolapta yirmidört saatten fazla bekletilmemelidir.
-Çözülmeye bırakılan et kesinlikle tekrar dondurulmamalı ve tüketilmemelidir.
-Tüketilecek olan et buzdolabında ya da su altında çözülmeye bırakılmalıdır. Et çözdürmek için açık ortam et çözmeye uygun değildir.
-Tavuk, et ve balık buzdolabında muhafaza edilirken uygun bir şekilde paketlenmelidir. Paketten sızacak besinin suyu başka bir besine temas etmesi halinde zehirlenme meydana gelebilir.
-Meyve ve sebzeler su altında iyice yıkanıp, ellerle ovalandıktan sonra tüketilmelidir.
-Pişirilen besinler, tekrardan sıcak ortamda bekletilmemeli serin bir ortamda bekletilmelidir.
Umarım önleminizi şimdiden alabilirsiniz.
Sağlıklı günler!
Allah muhafaza etsin. Teşekkürler, faydalı bir yazı olmuş erenler ⭐
YanıtlaSilRica ederim :)
SilBen de çok dikkat ediyorum, kahvaltılık şeyleri daima alüminyom folyoyla sarıp öyle buzdolabına kaldırıyorum. Yine de bazen peynirler küfleniyor, geçen gün markette aldığım süt yoğurt haline gelmişti. Hemen döktük, söyledim de ne yapıyorlar bilmiyorum üstelik tarihi de yeniydi:( bir işler dönüyor özellikle benim oturduğum gibi dandik mahalle marketlerinde:( o kadar çok süt, peynir bozuk çıktı ki..iade etmekten bıktım:(
YanıtlaSilÇok önemli bir konuya parmak basmışsın arkadaşım teşekkürler. :)
Rica ederim, faydalıysa ne mutlu bana. :)
SilBazen başıma geliyor çok kötü gerçekten dikkatli olmak lazım teşekkürler bilgiler için :)
YanıtlaSilFaydalıysa ne mutlu bana :)
Silsağol yaa hiç farkında değildim :)
YanıtlaSilÖzellikle sıcak havalarda dikkar etmek gerekiyor gıda zehirlenmesine.
SilTam benim gibi panik birine uygun bir yazı olmuş , babam ve ben zehirlenicez diye çok korkuyoruz . Tabi baya dikkat ediyoruz ama bak bilmediğim şeyler varmış çok faydalı olmuş yazı .
YanıtlaSilFaydalıysa ne mutlu bana :)
SilÇok yararlı bir yazı olmuş :)
YanıtlaSil