NASA: Juno Uzay Aracı Yörüngede!

Juno Uzay Aracı
Juno Uzay Aracı
İlk Serüven

Bildiğiniz gibi dün Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Hava İstasyonu'ndan, 5 Ağustos 2011'de fırlatılan Juno Uzay Aracı Jüpiter'in yörüngesine girmeyi başardı. 

NASA'ya ait uzay aracının 5 yılın ardından Jüpiter'in yörüngesine yerleşmesi  insanların kafasında ilgi ve merak uyandırdı. Peki Juno Uzay Aracı ile elde etmek istediğimiz bilgiler neler? 

Juno Uzay Aracı'nın Macerası

Gezegenimize yaklaşık 869 milyon kilometre uzaklıkta gerçekleşen bu büyük olay, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 'nin Bağımsızlık günü olan 4 Temmuz'da gerçekleşti. Olay Türkiye saati ile 06.18 sularında başladı. Bu zorlu görev on üç aşamadan oluşmaktaydı, dün sekizinci aşama olan Jüpiter'in yörüngesine yerleşme olayından bahsedelim. Sekizinci aşamada Juno Uzay Aracı'nın Jüpiter'e en yakın konumda olduğu "Perijove 0" konumuna ulaşmasının ardından, aracın yavaşlatılmasının sonucunda ana motorun yakılması hedeflendi ve başarıldı.

   Tüm Bunlar Kaç Dakika'da Gerçekleşti?


Juno Uzay Aracı
Bütün bunlar Türkiye saatiyle 06.53'te tamamlandı. Yani yaklaşık olarak otuz beş dakika gibi bir sürede Jupiter'in yörüngesine, geleceğimize ışık tutacak olan, Juno Uzay Aracı yerleşti. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim Juno Uzay Aracı yörüngeye girmeden önce bin 232 kilogram yakıta sahip iken, yavaşlamaya çalışırken yaklaşık olarak 447 kilogram yakıtını tüketti. Buda neredeyse, bütün deponun 1/3'üne tekabül ediyor. İlginç değil mi? Nasa'da bulunan Türk astrofizikçi Umut Yıldız'ın olayla ilgili görüşlerine bakalım mı?

Neler Öğreneceğiz?

Türk astrofizikçi Umut Yıldız, "Tarihi bir ana tanıklık etmiş bulunmaktayız, Juno, bugüne kadar Jüpiter'in en yakınına kadar gelip yörüngesine giren bir uzay aracı olarak Jüpiter hakkında geçmişten bugüne bildiklerimizi kökten değiştirebilir. Juno Uzay Aracı ile Jüpiter'de neden aşırı yoğun manyetik bulunuyor bunu öğrenmemizin yanında, atmosferimizin altında gerçekten neler olduğunuda öğrenebileceğiz. Güneş 4.5 milyar yıl önce daha yeni oluşmaya başlarken, Jüpiter'in ilk gezegen olarak oluştuğunu tahmin ediyoruz. Güneş Sistemi'nin de, gezegenlerin de nasıl oluştuğu merakına ışık tutabiliriz." şeklinde fikirlerini belirtmiş Umut Yıldız.

Geleceğin Projesi

Bu tarihi olay, insanlık adına büyük bir adım olabilir, geleceğimizi belirleyebilecek derecede büyük bir olay, bilim ve teknik alanda gelişmek ve insanlık adına fayda verecek çalışmaların olması mutlu edici. Bu sabah Google'a girdiğinizde görmüşsünüzdür, Google bu olayı es geçmedi ve bugün doodle haline getirdi. Ve işte Google'ın bugünkü Doodle'ı:

doodle
Juno Doodle


   
   

   

0 yorum: